R.C. nació en Talarn

lidekerAutor: Waldo Lideker
Títol: R.C. nació en Talarn
Editorial: El Toll
Any: 2018
ISBN: 9788494912801

 

R.C., el galant de Hollywood per excel·lència de tots els temps, decideix abandonar Califòrnia per tal d’anar-se’n a morir a la terra on va néixer, el Pallars; ell és fill de la vila de Talarn. Un periodista reconvertit en conserge d’institut descobreix l’última voluntat de l’actor i es trasllada a Tremp, on fixa la residència el mític artista, a fi d’entrevistar-lo per a una novel·la que està escrivint sobre la construcció de la presa del pantà de sant Antoni, la més important d’Europa de l’època (1912) i en la qual el que després seria l’ídol de tantes dones i homes a la gran pantalla va treballar.
A partir de l’acceptació de la proposta per part de l’R.C., l’obra repassa el canvi social, econòmic, demogràfic que va viure la comarca des dels ulls de l’intèrpret de pel·lícules de renom mundial i, alhora, incideix en detalls de la vida personal i múltiples anècdotes d’un oficial ferrer que es va forjar a si mateix estudiant anglès amb un manual i que, després de participar en la I Guerra Mundial, va triomfar al cinema dels anys 20 als 40 del segle XX, passant del mut al sonor, en aquest últim cas gràcies a la seua veu de vellut.
La llegenda de l’origen pallarès de l’R.C., transmesa de boca a orella de generació en generació i mai no provada al cent per cent, es materialitza en aquesta novel·la, on la ficció (?) biogràfica es combina amb la realitat històrica més autèntica.

Waldo Lideker (Josep de Lamoga Bafalluy) va néixer, segons fonts documentals, el 1992 a Tremp. És periodista i, des del punt de vista professional, fins ara no ha fet gaires coses de les quals se senti especialment satisfet, tret d’unes hebdomadàries picades d’ullet enigmístiques en un diari de Lleida. És autor dels llibres de poemes Acròstics eròtics i Segon alfabet (incomplet) d’acròstics eròtics, i de les narracions “Terra indòmita” i “Mussa”.

R.C. nació en Talarn, una de les obres finalistes del premi Josep Pla 2013, és la primera novel·la que publica. És misantrop per experiència. Ceterum censeat libertatem Cataloniae esse obtinendam (font: el llibre)

Exemplars al Catàleg de Lectura Pública

Deixa un comentari