Els castells de la Terreta

Títol de l’exposició: Els Castells de la Terreta
Autor de les fotografies: Lluís Colomés
Organitza: Arxiu Comarcal del Pallars Jussà
Col·labora: Fem Terreta
Lloc: Tremp, Vestíbul del Consell Comarcal del Pallars Jussà
Dates: De l’11 de juny al 12 de juliol de 2024

Exposició fotogràfica “Els castells de la Terreta” emmarcada dins els actes de la Setmana Internacional dels Arxius, amb la participació de l’associació ‘Fem Terreta’. Mostra la ubicació i l’estat dels diferents edificis militars dels pobles del territori conegut històricament com La Terreta i que es corresponen als pobles de l’actual municipi de Tremp que estan a l’aiguavessant del riu Noguera Ribagorçana. A més s’inclouen tres pobles de l’oest de la Feixa, al municipi de Sant Esteve de la Sarga, que també tenen aquesta orientació física.

A través de 48 fotografies podem seguir de nord a sud les imatges dels castells d’Enrens, Llastarri, Miralles, Corbins, Espluga de Serra, Castelleto, Aulàs, Sapeira, Orrit, Turmeda, Santa Eulàlia, Escarlà, Espills, Castissent, Prullans, Alsamora, la Torre d’Amargós i Castellnou de Montsec; uns castells que en uns casos són tan sols restes arqueològiques mentre que en d’altres es conserva gran part del seu esplendor original. Destaca la localització dels castells de Santa Eulàlia i de Turmeda que malgrat estar documentats en texts antics no s’havien trobat fins ara.

L’exposició està ubicada al vestíbul del Consell Comarcal del Pallars Jussà i es podrà visitar fins el proper divendres 12 de juliol en horari de matí, de 9:00 a 14:00.

D’altra banda el Sr. Lluís Colomés, de l’associació Fem Terreta, va impartir una conferència a l’Epicentre de Tremp exposant la història d’aquests castells dins la lògica de la terra de frontera entre els mons carolingi i islàmic i el control dels camins històrics que connectaven l’oest del riu Noguera Ribagorçana amb el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. La conferència va suscitar entre el públic un animat debat posant en relació aquest patrimoni cultural amb les rutes de senderisme de la comarca.

Deixa un comentari